Community

Shillingstone Primary School

Design of a new Primary School to cater for the existing intake of pupils within Shillingstone and the local environment.  The brief was to create an open research area within the centre of the new building which classrooms would open onto.  This area then opens onto the countryside beyond and external play areas at the rear of the school.  The school hall can be used for sports activities, school meetings and other community events, designed so that the kitchen, WC’s and hall can be used independently of the main school if desired.

The school has been designed with a low-level zinc roof which will allow for a deep plan whilst restricting the height of the building to a minimum. The external walls comprise of a mixture of brick and flint, stone, timber boarding and render, together with aluminium clad timber windows.  The building structure is of a timber frame and is heated by under-floor heating. The external spaces were designed to form collecting points for children at the front of the school, areas for social play to the rear of the school together with hard play and sports field facilities. A small amphitheatre has been created within the grass at the rear of the school to take advantage of the site levels.